Noodhulp: zaden voor meer dan 75.000 huishoudens in Ethiopië

Etele is een alleenstaande moeder met drie kinderen. Ze woont in een klein dorpje in de regio Amhara, die getroffen is door extreme droogte.

"Vorig jaar was een heel zwaar jaar voor mij en mijn gezin", vertelt Etele. "We hadden teff (graan) geplant, maar er was te weinig regen. Daardoor mislukte de oogst. Wij zijn volledig afhankelijk van de landbouw. Toen we daar niet meer van konden leven, kwamen we in de problemen. Mijn man vond de situatie te lastig en verliet ons. Vanaf dat moment moest ik in m'n eentje voor mijn drie kinderen zorgen."

De kleine onderneming die Etele begon was niet rendabel. Ze was dan ook erg blij toen ze in juli drie kilo sesamzaad van Save the Children kreeg om te verbouwen en te verkopen. Etele hoopt op een goede oogst in september.

“Mijn prioriteit is om mijn levensomstandigheden te verbeteren, zodat mijn kinderen gezond opgroeien en op school blijven."

Save the Children heeft sorghum, maïs, tarwe, sesam, teff, gerst, sperziebonen en kikkererwten verstrekt aan 76.606 huishoudens in de Ethiopische regio’s die door droogte zijn getroffen. Doel is de kwetsbaarheid van de gezinnen te verminderen en inkomsten te genereren met de verkoop van gewassen.

De interventie vindt plaats via Village Savings and Loans Associations (VSLA), een soort banken. Na de oogst worden de zaden terugbetaald aan de VSLA’s.