Zorgen over 6.000 kinderen in overvolle kampen Griekse eilanden

Wij maken ons grote zorgen over zo’n 6.000 kinderen in kampen en detentiecentra op vijf Griekse eilanden, nu vier van de vijf opvangplekken overvol zitten. Op 15 november zal de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek brengen aan Athene. Wij dringen er bij hem en andere wereldleiders op aan om meer te doen voor de veiligheid van kinderen.

Migranten die in Griekenland aankomen worden sinds de deal van de Europese Unie met Turkije in maart van dit jaar meteen vastgezet in kampen of detentiecentra. Daardoor verblijven 16.229 mensen -onder wie 6.000 kinderen- in voorzieningen die slechts zijn berekend op 8.204 mensen. Chios spant de kroon; daar wonen zo’n 4.100 mensen in een kamp waar plek is voor 1.100 mensen. Op Samos verblijven ruim drie keer zoveel mensen als waar officieel ruimte voor is, de kampen op Kos en Lesbos draaien op respectievelijk 199 procent en 174 procent van hun capaciteit.

“Veel kinderen, onder wie ook alleenreizende kinderen en kinderen met een handicap, wonen in smerige omstandigheden op de Griekse eilanden. Sommige wonen in tenten op het strand en gebruiken vieze toiletten, waardoor ze het risico lopen ziek te worden. Ze hebben ook minder toegang tot basishulp en bescherming”, zegt Andreas Ring van Save the Children in Griekenland.

Met de winter in aantocht zullen de omstandigheden verder verslechteren en zullen mensen zonder enige beschutting in parken slapen. Tenten kunnen overstromen en mensen krijgen te kampen met steeds grotere problemen met hun gezondheid. Kinderen kunnen nog maanden onder deze omstandigheden vastzitten, omdat er geen uitzicht is op verbetering. Ring : “De overbevolking opgeteld bij de langzame asielprocedure zorgen voor een giftige omgeving in de kampen. Er zijn regelmatig demonstraties en die leiden vaak tot geweld. Dat is zeer onveilig voor kinderen, ze raken vaak meegezogen in de onrust. Een kind van zes jaar oud vertelde ons: 'Er is niets leuk hier. Deze plek is als een gevangenis, ik wil terug naar huis.”

Save the Children dringt er bij president Obama en andere wereldleiders op aan om meer te doen voor de veiligheid van kinderen. “We hopen dat Obama zijn toespraak van morgen gebruikt om er bij de EU op aan te dringen dat lidstaten zich aan de afspraken houden die zijn gemaakt tijdens de Vluchtelingentop in september. En om meer te doen voor kinderen in Griekenland. In plaats van hun toevlucht te nemen tot uitzetting en detentiecentra, moeten de EU-lidstaten gezinnen en kinderen helpen die zijn gevlucht voor geweld en vernietiging.”

Voor Save the Children is het onacceptabel dat kinderen en gezinnen in overvolle kampen wonen onder omstandigheden die ver onder de internationale norm liggen. Om het vastlopen op de eilanden te stoppen, moet de EU Griekenland helpen zoveel mogelijk mensen onder te brengen in ​​veilige en open kampen op het vasteland. Verder moet de EU vaart maken met de afhandeling van asielaanvragen, het verdelen van vluchtelingen over de EU en de programma’s voor gezinshereniging.

Save the Children helpt kinderen en volwassenen in Griekenland sinds augustus 2015. De organisatie is actief op belangrijke locaties in Griekenland: op de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos, en op het vasteland in de regio Attika (Athene ) en in Noord-Griekenland.