Team hulpverleners staat klaar op Bali

Hulpverleners van Save the Children staan paraat op het Indonesische eiland Bali, waar vulkaan Agung elk moment kan uitbarsten.

Het vijfkoppige noodhulpteam neemt samen met onze lokale partner Yaysaan Sayangi Tunas Cilik maatregelen om zo snel mogelijk te kunnen reageren als de vulkaan uitbarst. Mocht dat gebeuren, dan hebben waarschijnlijk tienduizenden mensen behoefte aan onderdak, voedsel, water en medicijnen.  

Bij de laatste uitbarsting van de vulkaan Agung, in 1963, vielen meer dan 1000 doden. Om dat te voorkomen, hebben de Indonesische autoriteiten de hoogste staat van paraatheid afgekondigd. Inmiddels zijn meer dan 58.000 mensen die binnen een straal van 12 kilometer van de vulkaan wonen geƫvacueerd.
 
“We bereiden ons nu voor op alle mogelijke scenario’s”, vertelt Selina Sumbung, directeur van Save the Children in IndonesiĆ«. “Van eerdere vulkaanuitbarstingen weten we dat omwonenden weken tot soms wel maanden niet naar huis konden terugkeren. Daarom richten we ons nu niet alleen op het geven van noodhulp, maar ook op wat daarna waarschijnlijk nodig is: bewoners helpen bij het herstel van hun huizen en landbouwactiviteiten, en kinderen bescherming en onderwijs geven.”
 
“Op dit moment gaat onze aandacht vooral uit naar het evacuatieproces. Het is van het grootste belang dat kinderen niet gescheiden worden van hun familie. Ook geven we voorlichting aan gezinnen over de ademhalingsproblemen die kunnen ontstaan door asregens. Daarom is het, zeker voor kinderen, noodzakelijk om mondkapjes bij de hand te hebben zodat ze goed kunnen blijven ademen.“

Save the Children en Yaysaan Sayangi Tunas Cilik werken op Bali nauw samen met de lokale overheid en plaatselijke rampenteams.