Veiligheid kinderen Rohingya-kampen zwaar onder druk

De veiligheid van kinderen van Rohingya in de kampen en opvangplekken rond Cox’s Bazar in Bangladesh staat zwaar onder druk; een veiligheidsramp dreigt.

Door de overbevolking, het gebrek aan onderwijsplekken en de wanhoop onder de Rohingya lopen kinderen een groot risico slachtoffer te worden van uitbuiting en misbruik. We zijn in Nederland onder de noemer Eerste Hulp Aan Kinderen Van Rohingya een actie gestart om aandacht te vragen voor de situatie van de Rohingya-kinderen.
 
Ruim 450.000 Rohingya-kinderen kunnen niet naar school in Bangladesh, onder wie de 270.000 kinderen die de afgelopen weken aankwamen nadat ze op de vlucht gingen voor het  geweld in Myanmar. Terwijl scholen en klaslokaaltjes juist een belangrijke manier zijn om de veiligheid van kinderen in noodsituaties te waarborgen. Ze vormen een veilige ruimte waar ze onder toezicht van professionals kunnen leren en spelen, waar het schoon is en waar ze psychosociale steun krijgen.
 
“Veel wanhopige, hongerige kinderen lopen in hun eentje rond in chaotische omstandigheden waar van alles kan gebeuren”, zegt ceo Helle Thorning-Schmidt van Save the Children. Zij bezoekt momenteel Bangladesh. “In dit soort situaties kunnen kinderen makkelijk slachtoffer worden van uitbuiting, mensenhandel, seksueel misbruik en kinderarbeid. Terwijl ze op hun vlucht al dingen hebben meegemaakt die geen kind zou mogen zien.”
 
Thorning-Schmidt wijst ook op de grote zorgen over het aantal Rohingya-kinderen dat alleen is: “We hebben al meer dan 1.200 kinderen geïdentificeerd die in de chaos van hun ouders gescheiden zijn geraakt, of die alleen zijn aangekomen – niet zelden omdat hun ouders zijn vermoord. Kinderen die niemand hebben die op ze let, zijn de meest kwetsbare ter wereld. We schatten dat er zeker nog enkele duizenden kinderen op zichzelf zijn aangewezen. We móeten hen veiligheid bieden.”
 
Save the Children runt twee veilige plekken waar Rohingya-kinderen die alleen zijn 24 uur per dag zorg krijgen, terwijl wordt gezocht naar manieren om ze met hun ouders of familie te herenigen. We hebben ook bijna 60 veilige plekken opgezet waar kinderen psychosociale steun krijgen, en dat aantal wordt nog uitgebreid. Verder zorgen we voor het uitdelen van eten, spullen voor huisvesting en hygiënepakketten, het graven van latrines en het opstarten van voorschoolse programma’s voor kleine kinderen. Save the Children wil 185.000 kinderen bereiken met onderwijs, onder meer door het opzetten van 1.100 tijdelijke plekken waar onderwijs wordt gegeven.