Tienduizenden kinderen ontvluchten DR Congo

Zo’n 26.000 kinderen zijn in de eerste twee maanden van 2018 vanuit de Democratische Republiek Congo de grens met Oeganda over gevlucht.

In totaal vluchtten sinds 1 januari ruim 42.000 mensen naar het buurland vanwege het aanhoudende geweld in de DRC. Op de piek kwamen dagelijks meer dan 3.000 mensen aan nadat gewapende groepen in de DRC dorpen platbrandden, vrouwen verkrachtten en massamoorden uitvoerden.
 
In 2018 zijn vanwege verschillende crises in het land zo’n 5 miljoen Congolezen op de vlucht gegaan. Daarmee is het een van de grootste verplaatsingscrises ter wereld.
 
De meeste vluchtelingen -meer dan 27.000 mensen- ontvluchtten het geweld in de Ituri-regio; ze staken het Albert-meer over in kano’s en vissersboten. Ruim 15.000 vluchtelingen kwamen vanuit Noord-Kivu naar Oeganda; volgens berichten zouden gewapende groepen inmiddels vluchtelingen tegenhouden.
 
Mwavita* (26) is een van de vluchtelingen die steun krijgt van Save the Children, dat de hulp in het westen van Oeganda heeft opgeschaald. “Ik ging weg omdat ze mijn huis platbrandden en mijn man vermoordden. Ik ben weggerend met mijn huilende kinderen, we hebben drie dagen gelopen. Mijn kinderen bleven vragen: ‘Waar breng je ons heen?’ Ik zei: ‘Naar Oeganda. Je vader is dood en als we blijven worden we ook gedood.’ Ik hoop dat mijn kinderen hier naar school kunnen. Zonder vrede kunnen we niet naar huis.”
 
De kwetsbaarste groep bestaat uit onbegeleide kinderen. Daarvan zijn er zeker 355 de grens over gestoken; ze zijn doorgaans afhankelijk van pleegzorg. Francine* (41) is pleegmoeder - ze verzorgt 19 kinderen (van wie 5 van haarzelf) in het vluchtelingenkamp Rwamwanja. Save the Children hielp haar om enkele kinderen op school te krijgen en voorzag hen van zeep, kleding, schoenen, boeken en pennen. Ze zegt: “Hun ouders zijn gestorven er is niemand anders die voor ze kan zorgen. Dan kun je niet weigeren. Ik hoop dat ze hun opleiding afmaken, een goed leven krijgen en in de toekomst voor zichzelf kunnen zorgen.”
 
Save the Children biedt kinderen veiligheid en ondersteuning bij onderwijs, onder meer in veilige plekken waar ze kunnen spelen en psychosociale steun krijgen. Verder ondersteunt Save the Children kinderen in pleeggezinnen en zorgt de organisatie ervoor dat kinderen toegang hebben tot zaken als voedsel, zeep en kleding. De Nederlandse Brechtje van Lith, landendirecteur in Oeganda voor Save the Children: “Onze medewerkers doen hun best om de kinderen te helpen zodra ze de grens over zijn gestoken. De kinderen staan voor enorme gevaren tijdens hun vlucht. Zeker drie kinderen zijn verdronken toen hun kano kapseisde, die was volgeladen met bezittingen van mensen. Ze zijn hun land ontvlucht nadat ze dingen hebben gezien die geen kind hoort te zien. We hebben meer fondsen nodig om ervoor te zorgen dat deze kinderen psychosociale steun krijgen. Zodat ze kunnen beginnen aan het herstellen van deze traumatische ervaringen.”
 
*namen zijn veranderd