Voorkom uitsluiting van leerlingen aan schoolactiviteiten

Wij steunen het wetsvoorstel om uitsluiting van leerlingen aan lesprogramma’s te voorkomen.
 

Leerlingen van het primair- en voortgezet onderwijs mogen nu nog worden uitgesloten van activiteiten zoals schoolreisjes en lesprogramma’s als ouders niet de volledige ouderbijdrage hebben betaald. De coalitie, bestaande uit vertegenwoordigers van ouders, scholieren, leraren, schoolleiders, het openbaar onderwijs en kinderrechtenorganisaties roept de Tweede Kamer met een brief op om voor de wet te stemmen en daarmee uitsluiting te stoppen.

Financiƫle ruimte ouders niet leidend
Kinderen mogen nu nog worden uitgesloten van activiteiten, zoals bijvoorbeeld een schoolreis, of van lesprogramma’s wanneer de vrijwillige ouderbijdrage niet wordt betaald. De ondertekenaars van de brief vinden het belangrijk dat elke leerling mee moet kunnen doen aan activiteiten en lesprogramma’s van de school. Dat mag niet afhankelijk zijn van de financiĆ«le ruimte van ouders.

Deelname ongeacht ouderbijdrage
Met het wetsvoorstel willen de initiatiefnemers Peter Kwint van de SP en Lisa Westerveld van GroenLinks die uitsluiting aan banden leggen. Scholen moeten er dan voor zorgen dat elke leerling mee kan doen met alle activiteiten. Dit ongeacht of de ouderbijdrage kan worden betaald of niet. Hiermee proberen zij de uitsluiting in het onderwijs terug te dringen.

Voor het voorstel is een meerderheid nodig in de Tweede Kamer. Lees hier de brief aan de Tweede Kamer.