Hulporganisaties vragen gezamenlijk aandacht voor Syrische kinderen

Vandaag openden de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, in de Tweede Kamer de fototentoonstelling ‘No lost generation’ over Syrische kinderen die naar Jordanië zijn gevlucht. Deze tentoonstelling is een samenwerking van Save the Children, UNICEF Nederland en Worldvision. Met elkaar vragen ze de Nederlandse samenleving om op te komen voor Syrische kinderen.

De fotoreeks brengt de gevolgen van de burgeroorlog, die in maart 2014 het vierde jaar is ingegaan, scherp in beeld. Hulporganisaties in binnen- en buitenland waarschuwen dat wanneer er geen einde komt aan de oorlog en zonder extra investeringen in hun onderwijs en bescherming, er een hele generatie kinderen verloren dreigt te gaan. Een generatie die hard nodig is voor de wederopbouw van het land en het versterken van de stabiliteit in de regio.

De cijfers over de oorlog in Syrie zijn huiveringwekkend. Ruim 9 miljoen Syriers zijn op de vlucht geslagen, waarvan 2,5 miljoen mensen de grens met een van de buurlanden zijn overgestoken. De overigen zijn in Syrie zelf op drift. Volgens schattingen van UNHCR hebben in Syrie 9,3 miljoen mensen dringend humanitaire hulp nodig. De helft hiervan is nog kind. Ter vergelijk: in Nederland wonen 3,8 miljoen kinderen tussen de 0 en 20 jaar oud, dus het aantal getroffen Syrische kinderen is aanzienlijk meer dan het totaal aantal kinderen in Nederland.

“Met deze fototentoonstelling krijgen deze cijfers, die maar al te vaak anoniem blijven, een gezicht”, zei Van Miltenburg in haar welkomstwoord. “Ieder kind heeft een eigen verhaal, met één gemene deler: ieder verhaal is schrijnend, en kent verlies, angst en wanhoop. Ik ben dan ook blij met deze tentoonstelling. Het stelt ons Kamerleden in staat om ín en dóór de ogen van kinderen te kijken, en om te luisteren naar hun verhalen, naar hun omroep, om ons nog harder in te spannen voor een wereld waarin iedereen de kans heeft op een menswaardig bestaan.”

De fototentoonstelling laat zien hoe het leven van Syrische kinderen is veranderd en hoe hun toekomst onder druk staat. De internationaal gerenommeerde fotograaf Chris de Bode portretteerde voor Save the Children de verhalen van Syrische kinderen in Jordanië, zowel in vluchtelingenkamp Za’atari als in de gastgemeenschappen. De fotoreeks geeft een ingewikkeld en onoplosbaar lijkend conflict een humaan gezicht. Zoals het portret van de 11 jarige Bashira. Haar felblauwe ogen hebben meer gezien dan menigeen voor mogelijk kan houden. Ze woont nu in Za’atari vluchtelingenkamp in Jordanië. Speciaal voor de opening schreef ze een brief aan de minister en de Kamervoorzitter. Deze, en tekeningen van Syrische kinderen in Za’atari over hun dromen, kregen beiden overhandigd van directeur Holke Wierema van Save the Children en Pia Dijkstra, ambassadeur van Save the Children en D66 kamerlid.

Bashira en alle andere kinderen in de tentoonstelling  vertegenwoordigen de stem van miljoenen Syrische kinderen. Zij willen terug naar huis. Ze willen net als andere kinderen veilig op kunnen groeien, zonder angst en verdriet kunnen spelen met hun vriendjes en zich ontwikkelen op school.

“De kinderen op de foto’s zien er normaal uit, ze zijn doorvoed en behoorlijk gekleed. De barre winter die de regio kenmerkt, heeft geen zichtbare sporen achtergelaten”, zei Ploumen in haar toespraak. “Maar ze zijn door geweld weggerukt uit hun vertrouwde omgeving. Velen hebben familie of kennissen, vriendjes en vriendinnetjes verloren. Huis weg, speelgoed weg, structuur van school of sociale verbanden als sport of muziek: alles weg.”

Eerder vandaag overhandigden de drie organisaties samen met Warchild en UNHCR een petitie aan de vaste kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Deze petitie vraagt om een eind aan geweld tegen kinderen, een eind aan het tegenhouden van hulpverlening, een eind aan aanvallen op scholen en ziekenhuizen, een hernieuwde inzet voor verzoening en tolerantie en bescherming en onderwijs voor alle kinderen. De petitie werd ondertekend door alle partijen. 

De fototentoonstelling is tot 2 juni dagelijks te bezichtigen in de Statenpassage van de Tweede Kamer.