Save the Children veroordeelt dodelijke aanval op school Syrië

Save the Children is erg geschokt over een dodelijke raketaanval begin deze week op een door ons gesteunde school in de buurt van Aleppo. Bij de aanval kwamen vijf burgers om het leven, onder wie een peuter en twee leraressen. Sinds de aanval is de school gesloten.  

De luchtaanval vond afgelopen maandag plaats, op het moment dat 250 leerlingen de school verlieten. Een raket kwam op 50 meter van de school terecht en maakte twee gebouwen met de grond gelijk. Vier andere gebouwen raakten zwaar beschadigd. Twee leraressen, twee mannen en een peuter die thuis was op het moment van de aanval, werden gedood. Ook raakten drie kinderen zwaargewond.     

“Het is volstrekt onaanvaardbaar om in de buurt van scholen te bombarderen”, aldus Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland. “Maar in Syrië is het helaas de normaalste zaak van de wereld geworden. Alle partijen in het conflict negeren het feit dat scholen veilige en beschermde plekken zouden moeten zijn.” 

Afgelopen september bracht Save the Children het rapport ‘Children under attack in Syria’ uit. Daarin staat dat meer dan de helft van de aanvallen op scholen wereldwijd in de afgelopen vier jaar plaatsvond in Syrië. Mede als gevolg daarvan gaan op dit moment meer dan 2,4 miljoen Syrische kinderen niet naar school. In sommige delen van Aleppo gaat maar 6% van de kinderen naar school.  

Pim Kraan: “De dodelijke aanval van afgelopen maandag was helaas niet de eerste in zijn soort. Burgers zijn voortdurend het slachtoffer van de strijd in Syrië. Daarom ontvluchten zovelen het land om bescherming te zoeken in buurlanden of Europa. Het is extra wrang dat juist de leraren en leerlingen van deze school, die met elkaar aan een betere toekomst voor hun land werkten, zijn getroffen. We leven mee met de families van de slachtoffers.”