Vluchtelingenkinderen in Griekenland lopen gevaar door overbelaste opvangcentra

Nieuw onderzoek door Save the Children in Griekenland laat zien dat vluchtelingen- en migrantenkinderen gevaar lopen op uitbuiting en ziekte, door een bijna totaal tekort aan officiële opvangplaatsen.

Op dit moment komen ongeveer 1.000 mensen per dag aan op de kust van de eilandengroep Dodekanesos, in meerderheid Syriërs op zoek naar een veilig heenkomen in Europa. Alleen al in de maand juni kwamen 4.270 kinderen na een lange en levensgevaarlijke tocht uitgeput aan op de Griekse eilanden, van wie 86 helemaal alleen. Deze kinderen lopen gevaar op uitbuiting omdat het Griekse opvangsysteem is overbelast en het land door de economische crisis geen mogelijkheid ziet om dit te verbeteren. Dat betekent dat er een tekort is aan voedsel, water, medicijnen en een veilige overnachtingsplekken. 

Door geldgebrek functioneert momenteel slechts één van de negen opvangcentra naar behoren. Lokale maatschappelijke organisaties en internationale NGO’s proberen de situatie nog enigszins te verbeteren, maar kwetsbare kinderen verblijven op deze plekken nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden: ze slapen in de open lucht  of zijn opgesloten in grote gemengde groepen in te krappe detentiecentra. Zo lopen ze het risico slachtoffer te worden van mensenhandel, seksuele uitbuiting en lichamelijke mishandeling.

Kinderen vertelden medewerkers van Save the Children op Lesbos, Chios, Kos en Athene dat ze in sommige gevallen dagenlang niet hadden gegeten, bang waren om te slapen en 's nachts te bang waren naar de wc te gaan uit angst voor geweld. Daarnaast lopen baby's en de allerjongste kinderen risico op verbranding, uitdroging, diarree en een zonnesteek. In de geïmproviseerde opvangplekken heeft 90% van de mensen zelfs geen slaapplek of wasfaciliteiten.

Save the Children gaat de komende week basisgoederen distribueren in Griekenland, zoals luiers, onderdak en hygiëne kits. Met de naderende winter wordt inmiddels ook gewerkt aan passende noodopvang.